Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok tervpályázat

Balogh Bence, Sztankovics Andrea

Mondvai Márton, Molnár Márta, Sóti Máté /Future Plans Hungary Kft./

Böhm Csaba, Boronkay Gábor /Bollinger + Grohmann Engineers Kft./

Hajdúszoboszló

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

A tömegalakításnál transzparens, a környezetbe simuló forma létrehozására törekedtünk. A teljes átláthatóság és az alacsonyabb tömeg, amely a sport funkció földbe süllyesztésével jöhetett létre, közelebb hozza az épület belsejéhez a környezetet és egyúttal a nézőtér könnyebb, akadálymentes megközelítését is lehetővé teszi.

Az épület fő tartószerkezetét jelentő filigrán pillérsor a szomszédos erdő épített változata, ennek elválasztása a homlokzattól lehetővé tette a belső helyiségek és térhatárolások pavilonszerű kialakítását. A pavilonok feletti tetőszerkezetet és a gépészeti elemeket egy negatív hegy-forma rejti el.

Az épületet feltáró gyalogos sétány a tető alatt folytatódik; az innen kiemelkedő lépcsőn keresztül közelíthető meg a tetőpark, melynek teljes területét hasznosítjuk. A meglévő rekortánnak az épület területére eső részét panoráma futópályaként emeljük a park fölé; a szomszédos Bocskai Stadionban folyó mérkőzéseket a nézők a tetőn elhelyezett mobil lelátóról követhetik, illetve egy nagy területű napelemparkot is létesítünk, amely az épület ellátását biztosítja.

A környezetrendezésnél fontosnak tartottuk, hogy az épület szimbolikája jelenjen meg a szabadidőparkban is. Az eredetileg sík területet a tektonikus lemezek ütközésénél bekövetkező felgyűrődéseket idéző formákkal tesszük mozgalmassá.